Εμφυτεύματα

Ιστορία του εμφυτεύματος

Τα εμφυτεύματα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα (κοχλιούμενα) ξεκίνησαν το 1965 από τον Σουηδό Branemark. Αυτός παρατήρησε πρώτος την ιδιότητα της οστεοενσωμάτωσης των βιδών τιτανίου.

Τι είναι ένα εμφύτευμα;

Είναι μία τεχνητή ρίζα από βιοσυμβατό υλικό που τοποθετείται στο οστό της γνάθου και μπορεί να στηρίξει ένα δόντι ή γέφυρα ή μια κινητή εργασία . Το υλικό κατασκευής είναι το τιτάνιο, ένα βιοσυμβατό μέταλλο που μας δίνει μακροχρόνια και αξιόπιστα αποτελέσματα. Πάνω στο εμφύτευμα τοποθετείται το abutment (διαβλεννογόνιο τμήμα). Το abutment συνδέει το εμφύτευμα με τη θήκη που αντικαθιστά το φυσικό δόντι.

Πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων

  • Αποφεύγουμε το τρόχισμα των παρακείμενων δοντιών, διατηρώντας τα έτσι άθικτα.
  • Με τα εμφυτεύματα διατηρείται το ύψος του φατνιακού οστού αλλά και ο συνολικός οστικός όγκος των γνάθων. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζονται τα χείλη και τα μάγουλα χωρίς να αλλοιώνεται το σχήμα του προσώπου .
  •  Άριστη μασητική ικανότητα χωρίς την αστάθεια των κινητών προσθετικών εργασιών.
  • Υψηλή αισθητική όσων αναφορά τη φυσικότητα των δοντιών αλλά και των ούλων.
  • Αξιόπιστη , μακροχρόνια και προβλέψιμη λύση , που σε βάθος χρόνου είναι οικονομικότερη σε σχέση με γέφυρες και οδοντοστοιχίες.

Μειονεκτήματα εμφυτευμάτων

  •  Το κόστος ενός εμφυτεύματος είναι υψηλότερο σε σχέση με μια απλή αποκατάσταση. Λόγω της μακροβιότητας όμως της αποκατάστασης , στο τέλος η τοποθέτηση του εμφυτεύματος αποβαίνει πιο οικονομική από άλλες λύσεις .
  • Το μόνο πραγματικά μειονέκτημα είναι ο χρόνος αναμονής, από τη στιγμή της τοποθέτησης του εμφυτεύματος μέχρι την ολοκλήρωση της προσθετικής εργασίας ( περίπου 3 μήνες).Αναμονή που κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη της οστεοενσωμάτωσης.
  • Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε πρωτόκολλα άμεσης φόρτισης με την προσθετική εργασία .

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Υπάρχουν παράγοντες που πρέπει να αξιολογηθούν κατά τη λήψη του προεγχειρητικού ιστορικού:

  • Μεταβολικά νοσήματα όπως η οστεοπόρωση καθώς και η λήψη φαρμάκων (διφωσφονικών) επιταχύνουν την οστική απορρόφηση
  • Κάποια νοσήματα οφειλόμενα σε ορμονικές διαταραχές όπως ινώδης δυσπλασία και η νόσος Paget αποτελούν απόλυτη αντένδειξη για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων . 
  • Σε ακτινοθεραπεία των οστών και των γνάθων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω κινδύνου οστεονέκρωσης. 
  • Η λήψη ανασοκατασταλτικών φαρμάκων αποτελεί επίσης πλήρη αντένδειξη. 
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης αν είναι ελεγχόμενος δεν αποτελεί αντένδειξη.
  • Το κάπνισμα πρέπει οπωσδήποτε να διακοπή ή τουλάχιστον να περιοριστεί την ημέρα της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

Διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων
Η σχεδίαση της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων είναι προσθετικά κατευθυνόμενη και γίνεται με βάση μια ειδική ακτινογραφία ( αξονική τομογραφία γνάθων )  η οποία μας βοηθάει στην επιλογή της θέσης που θα τοποθετήσουμε το εμφύτευμα. Με βάση αυτή την ακτινογραφία διαλέγουμε το είδος και το μέγεθος των εμφυτευμάτων αλλά και την πιθανή χρήση μοσχεύματος .

Προεγχειρητικά χορηγείται αντιβίωση. Η διαδικασία της τοποθέτησης είναι απλή και απίστευτα γρήγορη. Με την χρήση απλής τοπικής αναισθησίας γίνεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και η συρραφή των ούλων. Η όλη διαδικασία είναι πολύ σύντομη. Ο ασθενής αποχωρεί χωρίς την ανάγκη συνοδού και χωρίς περιορισμούς για τις δραστηριότητες του (εργασία). Η ύπαρξη πρηξίματος ή μετεγχειρητικού πόνου είναι επίσης σπάνια να παρατηρηθούν.

Ακολουθεί ένα διάστημα αναμονής ( συνήθως 3 μήνες)για την επίτευξη της οστεοενσωμάτωσης. Κατόπιν γίνεται η αποκάλυψη των εμφυτευμάτων και η τοποθέτηση των βιδών επούλωσης. Μετά από μια εβδομάδα γίνεται η λήψη των αποτυπωμάτων για την κατασκευή της προσθετικής εργασίας.